Report a Bug

Share issues that you've found in the game

Settlements not appearing in Map

CoelacanthMakiCoelacanthMaki Member Posts: 17 ✭✭

Hello,

I'm noticing that settlements that exist are failing to appear in the game, even though they appear on the map.

I've attached a screenshot where I sent my totem to a specific settlement, but when I switch to Totem Mode, the settlement isn't displayed (the one shown on the horizon is about 200m away). Another screen shot shows my totem is placed at a settlement.

This also happened to me while I was physically standing near the Waypoint in person, and needed to reboot the game for the Town to appear.

I've tried to restart Catan a few times and switch to Totem Mode, but .. no dice.


26 votes

Bug: Investigating · Last Updated

We are investigating this issue. Bug #15131

Comments

  • ExatronicExatronic Member Posts: 0 ✭✭

    Like the pictures and title say, this one particulary center randomly vanishes and comes back again


    this happened for the second time now, I made a picture as soon as it came back (first picture) but now (second picture) it‘s gone again.


    i don‘t know how or why this happens,

    if you need any more informations (location, name) I‘m coming back to take a look :)


    but for now, happy settling!

  • CATANFionaCATANFiona Administrator Posts: 418 Admin

    Hello - We have been through several releases since this issue was raised, and there haven't been any recent upvotes or comments to this post. This leads us to believe this issue may be fixed. Please let us know if the bug reported is still occurring by upvoting this issue, otherwise we will be closing it out. Thank you!

  • Suzyau66Suzyau66 Member Posts: 24 ✭✭

    It happens to me when i first go to my totem but in a little while it loads in.

  • CycloVikingCycloViking Member Posts: 7 ✭✭

    I've had this problem with a couple of settlemsmts I visited with my totem. The first one resolved after a few days. The second happened today. I took a series of screenshots:

    I waited at least 2 minutes for the settlement to appear and tap to the totem and other places on the map. Nothing.



    Next I moved to this nearby settlement and was able to look back at the missing settlement

    I've only realised while analysing my screen captures that a resource centre nearby was also missing.

    Restarting the app, and even the phone didnt help.


    I'm using a Sony Xperia XZ1 compact running Android 9. CWE v1.22.3. I think it was cwe version 1.20 the previous time I saw this issue.

    Hope this helps.

  • Starbright1016Starbright1016 Member Posts: 24 ✭✭
    edited December 2020

    Could be linked to them totally disappearing. Landlines in Brisbane CBD disappears all the time.

    It is the grain resource centre. Was doing it last season as well. Can't post a portal link or I would

  • AnduAndu Member Posts: 7 ✭✭

    This is a bug that does not show resource centres on the main playing (or exploring) map, when you compare it to the static map to search for a resource.

    Two images have been attached. The first one is of the map view, it indicates that there are two resources centres that have not been discovered. These are located between where I was standing to the brick resource further down the road. On the exploring map (second image) these resources centres don't show up.

    This example is from Sydney Town Hall, central CBD area.


  • SchnuefuSchnuefu Member Posts: 253 ✭✭✭

    I don't really know if this is on your side or on open street map, but I'm missing 2 POIs close to my golden settlement which were there last season. Did you code a minimum distance range from away from golden settlements, where POIs are allowed to spawn for the player?

  • TahalnyouTahalnyou Member Posts: 143 ✭✭✭

    Have you looked in the other games if these poi are still there?

    @Schnuefu

  • SerendipSerendip Member Posts: 54 ✭✭

    @Suzyau66 I have the same thing where the settlement my totem is sitting in front of fails to load for a minute or so. Was a bit of a worry the first time it happened. Now I just know to be patient.

    @Tahalnyou I don't know if it's consistent where you are but here the various Niantic games (ie, PoGO, WU and CWE) are not 100% match for POI.

  • SchnuefuSchnuefu Member Posts: 253 ✭✭✭

    @Tahalnyou I don't play the other games

  • SoylentGrienSoylentGrien Member Posts: 35 ✭✭

    Every day since the new season started, some POIs have only been visible in the morning. See here the same location taken at 8.30am and 4pm yesterday. Exactly the same POIs were disappearing every afternoon, but are back the next morning.


  • WindWind Member Posts: 667 ✭✭✭✭✭

    I got pois doing disappearimg acts mainly due to loading issues but i figured a workaround if i was lookimg at the ingame map directory long enough then it could reappear....

  • StraeshiStraeshi Member Posts: 15 ✭✭

    I had one settlement disappear on me and reappear after loading the overhead map and clicking on it.

    I think before I first discovered the settlement it was rendered as a undiscovered resource centre incorrectly as well.

  • SoylentGrienSoylentGrien Member Posts: 35 ✭✭

    The same POIs in my previous photo were there at 8.30 am today but gone by 11.30.

  • Silent79Silent79 Member Posts: 1 ✭✭

    My personal settlement, as well as any local resources tiles, disappear after I shut down the app.

    Since day 1 that I no longer can build up my settlement because there is no way to click on it.

    I'm on Android 10.

    Uninstall and reinstall for


  • AjanHukkaAjanHukka Member Posts: 602 ✭✭✭✭

    Seems like you are outside of beta region.

  • HederaHedera Member Posts: 18 ✭✭

    Hi,

    I am playing on a Samsung Note 10 (Android 11) and my game version is 1.41.3.5590142. I am experiencing a bug with 2 resource centres which will usually not load on the game board or on the map. It is always the same 2 that have this issue, others in the area are fine, one has sheep and the other has ore.

    The attached screenshot is an example of the missing ore one with my totem in front.

    I have tried different things to make them appear such as restarting the app, clearing the game cache/data, zooming in and out of the game board and map, tapping on the area, and leaving my totem at one and going to the location, none of these seem to solve the issue. Sometimes they will appear on their own, sometimes they never appear.

  • CATANGrayCATANGray Moderator Posts: 268 Moderator

    Hi @Hedera, thanks for reporting! Your discussion is similar to an already active one. I have merged it so that everyone can track this issue in one place.

  • CATANFionaCATANFiona Administrator Posts: 418 Admin

    @Hedera What is the name of the Resource Center that is invisible for you?

    If anyone else is experiencing this, please comment on the name of the invisible RC/Settlement so we can investigate further.

  • HederaHedera Member Posts: 18 ✭✭

    @CATANFiona These 2 🙂

  • AquariusgirlWAAquariusgirlWA Member Posts: 1 ✭✭

    Settlement not appearing when I send my totem.

  • CasQ22CasQ22 Member Posts: 7 ✭✭

    I am also experiencing this issue. It has been ongoing for a while now and usually I can fix it by restarting the app but the last 2 days restarts haven’t worked at all and I can’t get the settlement to appear


  • FurbaIIFurbaII Member Posts: 1 ✭✭

    For me it is the Sir William Glasgow statue settlement in Brisbane that randomly vanishes and reappears. I’m not able to replicate it’s disappearance/reappearance with any surety. Sometimes switching to totem view will help. Other times restarting the app a couple of times may make it appear or disappear. Of note I notice that many settlements have this issue along my commute route. I don’t know that you could call it lag as some locations you can sit at for 5 or 10 minutes, restart the app once or twice and it may or may not appear. All locations are also pokestops in PoGo but they don’t vanish (I always only have 1 app at a time running though)

  • YondabyYondaby Member Posts: 22 ✭✭

    For me it's settlements and resource centers sometimes not loading. Walking along in my area I sometimes notice that something is missing there. After restarting the app it's usually okay again.

    Towards the end of last season I had several issues with the map view not loading properly or the area around the totem not loading properly.

Sign In or Register to comment.